index
 

„hang —
elkésett zaj, ajándék gondolataidnak,
az időben idegen,
itt végre kihajt.”

Paul Celan: Semmi (Ford.: Schein Gábor)

2010. május 11. 2B Galéria

Hanginstalláció kiállítás:

Neon & Landa (NL)
Leon Spek és Nanda Milbreta 2007 óta dolgoznak együtt hangművészeti munkáikon. Elektronikus és analóg „alapanyagok” kísérleti felhasználásával hoznak létre hanginstallációkat, szobrokat, hangszereket és zeneműveket.
A művészpáros Waltz Promenade című munkája arra a kérdésre kíván választ adni, hogy hogyan adható hozzá a hang a térhez, és hogyan képezhető tér a hang segítségével. A térben „klasszikus pózban” elhelyezett alumínium csövek rezonáló testekként funkcionálva adnak hangot, kihasználva az emberi hallást is lehetővé tevő elvet, mely a levegő nyomásának változásán alapszik. Az installáció által a hallható hang folyamatosan változik, a keringő dallamától kezdve egészen a kiszámíthatatlan hanghatásokig.

Hans W. Koch (DE)
Zeneszerző, performer. 2008-ban a linzi Ars Electronica díjazottja.
Circle of Fifths című installációjában a virtuális és fizikai tér 12 hangszóró segítségével találkozik. A nyugati klasszikus zene évszázadokig a kvintkörre épült, mely 12 hangon alapszik. A 12 hangszóró mindegyike egy hangot szólaltat meg a tonális skálából, így a lejátszott dallam a befogadó helyének függvényében különbözik. A jól ismert zenei részletek így egy új olvasatot kapnak.

Nagy Gergő (HU)
A hanginstalláció, performance és a zeneszerzés a főbb alkotói területei. Az MKE Képgrafika Tanszékén végzett 2009-ben. A Besorolás Alatt csoport egyik alapító tagja.
Sinus című hang-objektjében a bipoláris szinusz görbe fizikális változása fémlapokon nyomonkövethető, melyekhez valós idejű hang kapcsolódik, így a görbe a fémlapok hangján keresztül jut el a hallgatóhoz.2010. május 12. MKE, Epreskert, Fríz-terem

Zenei performanszok:


"A zenész szerepe az energiák megszervezésében és újraelosztásában áll. Rendelkezésekre álló nyers emberi erőforrásokból merít, és újra alakítja őket, a hangok laza szövetét kemény hállóvá szövi, amelyen a képzetlen ember is képes a talpára állni, hogy aztán szárnyra kapjon."

Frederic Rzewski


George Bagdasarov
(AM/CZ)
Sokoldalú művészegyéniség; zeneszerző és előadó valamint dokumentum-film-rendező. Jelenleg a prágai Filmművészeti Egyetem (FAMU) PhD hallgatója.
Szabad improvizációt mutat be szaxofon, preparált gitár és egyéb bolhapiacon talált, általa hangszerré alakított eszközök segítségével.

Ahad
(Sőrés Zsolt) (HU)
1969-ben született Budapesten improvizált/elektroakusztikus/ noise zenész, hangművész, szerkesztő, performer és konceptuális művész.
Improvizatív előadását analóg és digitális hangkeltő eszközök, preparált hegedű, ütős hangszerek, home-made rugophone, kontakt mikrofonok, DAT - magnó, mixer visszacsatolás segítségével hozza létre.

Neon & Landa
(NL)
A holland előadók zenei kísérlete a részletekre, apró változásokra fókuszál. A saját készítésű hangszerek és a számítógép segítségével alakított hangok párbeszéde egy hangbeli utazásról szól.

Hans W. Koch
(DE)
Zenei performance-ában újragondolja a zenével kialakított befogadói viszonyt. Hétköznapi eszközöket használ fel előadásában hangkeltésre, a hangot adó tárgyaknak, azokat új kontextusba helyezve, eddig nem észlelt karaktert kölcsönöz.2010.
május 13. MKE, Epreskert, Feszty-ház

Tematikus előadások:

Hans W. Koch
(DE)
Előadásában a német hangművészet kortárs tendenciáit ismerteti.

Vidovszky László
(HU)
Kossuth-díjas zeneszerzõ, az Új Zenei Stúdió alapító tagja. A JPTE Művészeti Karának dékánja.
Audiovizuális művei közül a Na-Ne Audio Video Games (1990) című munkáját eleveníti fel, egy ma már muzeálisnak számító Atari ST számítógép segítségével.2010. Május 14. Labor Galéria

Zenei performansz:


Blažíček
& Blazsek (Martin Blažíček (CZ) / Blazsek András (HU))
Martin Blažíček multimédia performer, film és videókészítő. Az Ultra és a Mikroloops expanded cinema csoportok alapítója. Jelenleg a prágai Filmművésztei Egyetem (FAMU) tanára.
Blazsek András a magyar hangművészek fiatal generációjának képviselője. Az MKE Szobrász Tanszékén végzett 2009-ben. A Besorolás Alatt csoport egyik alapító tagja.
A cseh és magyar tagokból álló alkotópáros kifejezetten a +3dB Fesztiválra hozza létre audiovizuális performance-át, melyben Blazsek András az audiális, Martin Blažíček pedig a vizuális hatásokért felel. Az orsós magnók mechanikus mozgásának a hangját számítógép és elektronikus eszközök segítségével felerősítve hallhatjuk majd, emellett 16 és 35 mm filmről digitalizált képkockák játékát láthatjuk. A hang és a képi információk is analógból digitálisra váltásával, az ebből keletkező „zajjal” dolgozik mindkét művész.


<<  >>


<< vissza